Vanliga missar när man spacklar

För den som inte är en erfaren målare är tapetsering och spackling svårare än man först kanske tror. Det krävs många timmars arbete innan man hittar en bra teknik och får ett jämnt underarbete. Samtidigt är grunden det viktigaste för att få till en fin, slät tapet. Vi har listat några av de vanligaste missarna man gör när man ska spackla.

Dålig lampa

En målare som spacklat en vägg låter spacklet torka ordentligt och använder sen en riktigt bra lampa när han ska slipa. Om rummet är helt nedsläckt och man samtidigt lyser längs med väggen med en riktigt stark lampa kommer man se ojämnheter som annars passerar obemärkt.

Glöm mobillampan

Ett klassiskt misstag är att inte släcka ordentligt eller att man använder lampan på sin mobiltelefon eller något annat ljus som är för svagt. Om du inte ser de små groparna i spacklet har du ingen som helst chans att få en plan vägg att tapetsera på.

Spacklar för tjockt

Målarna lägger alltid tjocka lager spackel på väggen om de bredspacklar. Däremot drar de riktigt hårt med spackelspaden så spacklet följer med bort. Kvar blir bara ett tunt lager spackel över väggen med lite tjockare partier i håligheter och gropar. Lägger du ett tjockt lager kommer det inte torka helt vilket gör att tapeten riskerar att bli bubblig.

Spackel ska torka i 24 timmar

När du är färdig med första delen av underarbetet måste du låta tiden ha sin gång. För att minimera risken för bubblor under tapeten måste spacklet få torka i minst 24 timmar. En målare brukar i det här läger ge sig på andra rum i huset eller åka iväg till ett annat jobb för en flyttfirma Stockholm. När allt har torkat ordentligt kan man sen limma och lägga på tapeten i lugn och ro.

Slipningen

Det som är riktigt svårt med att slipa en jämn yta är att man måste vara mycket mer försiktig än man först tror. Det som ska slipa bort är ojämnheter som sticker upp ur ytan, dessa ska jämnas ut med ytskiktet. Slipar man får hårt blir det troligtvis en grop. Finns det redan gropar kan man inte slipa bort dem utan de måste fyllas med lite spackel. Det kan låta uppenbart men för den som tillbringat timmar med att slipa kan det vara lätt att göra tråkiga missar.

Bredspackla

En målare som står inför att tapetsera en gammal vägg kommer alltid börja med att riva och slipa bort gammal tapet så mycket det bara går. Gamla tapetbitar som sitter kvar kan lätt bli fuktiga och skapa bubblor. När allt som går är rensat kommer väggen vara ojämn. Då ska man inte vara rädd för att bredspackla. Det är oftast när man hoppar över bredspacklingen som underarbetet misslyckas.

Fråga om råd

Är du osäker på vad du ska göra för att få ordning på underarbetet, fråga en målare om råd. De har stött på alla problem som finns och har spacklat och tapetserat hundratals gånger. Praktiskt arbete är nästan omöjligt att lära sig genom att läsa på forum eller titta på Youtube.