Att flytta – Steg för steg 

Har du svårt att komma igång med flytten och vet inte riktigt vilken ände du ska börja i? Oroa dig inte! Att flytta är en stor process och även om det kan kännas väldigt roligt och spännande, kan det också kännas svårt och jobbigt. För att göra flytten enklare har vi tagit fram en steg-för-steg som du kan använda dig av och som hjälper dig från början till slut. 

Ett mycket vanligt misstag som många gör är att vänta alldeles för länge med att börja flyttpacka. Man tror att det går snabbare än vad det egentligen gör och glömmer således bort andra viktiga delar. Det är nämligen inte bara saker som ska ner i lådor och som ska till återvinningen, utan det är också papper som ska fyllas i, abonnemang som ska flyttas och avtal som ska sägas upp. Med vår checklista får du all hjälp du behöver och naturligtvis börjar vi i rätt ände! 

Dags att flytta – checklista 

  1. Säg upp ditt avtal

 

Det första steget i en flyttprocess är att säga upp det hyresavtal som man har idag. Det gör du genom att kontakta den hyresvärd som du har. Bor du i en villa eller bostadsrätt behöver du förvisso inte säga upp något, men se ändå till att du matchar försäljningen av bostaden med datumet för inflyttningen.  

 

  1. Boka flytthjälp

Se till att du är ute i god tid när det kommer till att boka flyttfirma eller be om flytthjälp från vänner och bekanta. Gäller det flyttfirma rekommenderar vi att du bokar så snart du vet det nya inflyttningsdatumet, för att vara säker på att du får hjälp. Kom ihåg att det är viktigt att jämföra olika flyttfirmor mot varandra, för att säkerställa att du får de tjänster du vill ha och ett pris som är rimligt. 

 

  1. Adressändring och abonnemang

Adressändring är något du bör göra ca 1 månad innan du flyttar till den nya bostaden. Det gör du genom att logga in på Skatteverkets hemsida, men glöm inte bort att registrera adressen även på Adressändring.se. Nu passar du även på att flytta över din hemförsäkring såväl som dina abonnemang, t.ex. telefoni, tv-abonnemang och internet. 

 

  1. Flyttpacka

När det är några veckor kvar är det dags att sätta igång med flyttpackningen. Börja i god tid, eftersom det oftast tar längre tid än man kan tro. Se till att du märker alla lådor så du vet vad de innehåller och att du håller kartongerna upprätt under frakten. Det är heller ingen bra idé att skapa lådor som är alldeles för tunga, utan varva gärna köksgeråd med handdukar och kläder för att balansera vikten. 

 

  1. Flyttstäda

När du lämnar en bostad som ska övertas av någon annan behöver du göra en flyttstädning. Flyttstädningen kan du utföra på egen hand, men du kan också ta hjälp av en städfirma. Här kan du använda dig av RUT-avdraget för att sänka dina kostnader och slippa göra arbetet själv.