Tips för att betala av dina lån snabbare

Har du flera lån som du betalar på varje månad? Ibland kan det kännas överväldigande och vara svårt att hålla koll på alla månatliga kostnader. Förhoppningsvis kan du med hjälp av dessa tips betala av dina lån snabbare och minska lånstressen.

1. Skapa en budget
En av de första sakerna du bör göra när du vill betala av dina lån från smslån.io snabbare är att skapa en budget. Genom att skapa en budget kan du se hur mycket pengar du har tillgängligt varje månad och var du kan minska dina utgifter. Använd besparingarna för att betala dina lån.

Som en del i arbetet med din budget kan du också göra en betalningsplan. I den ska ingå hur mycket du kommer kunna betala på dina lån varje månad, vilket leder vidare till nästa tips.

2. Betala mer än minimibeloppet
Sträva efter att varje månad betala in mer än minimibeloppet på dina lån. Du minskar den totala räntekostnaden över tid genom att betala in lånen snabbare. Försök att betala så mycket du kan varje månad.

3. Betala av högräntelån först
Har du flera olika lån så har de med stor sannolikhet olika räntesatser. Här är det givet att du prioriterar och betalar in de med störst ränta först.

4. Överväg att refinansiera
Har du kollat om du har möjlighet att slå ihop alla dina separata lån till ett lån? Det vill säga genomföra en så kallad refinansiering? Om detta går kommer du med hög sannolikhet kunna sänka dina räntekostnader. Det minskar också stressen när du får färre fakturor att betala varje månad. Om du tittar efter lån för att refinansiera ska du särskilt titta på siffran för effektiv ränta, den berättar nämligen hur stor totalkostnaden för ditt lån kommer att bli.

5. Undvik onödiga utgifter
Det här kan tyckas självklart, men det är värt att påminna om. För att kunna betala dina lån snabbare är det viktigt att du undviker onödiga utgifter. Försök minska dina utgifter genom att köpa färre saker och genom att leta efter billigare alternativ.

6. Använd eventuella extra inkomster för dina lån
Har du fått en bonus från jobbet? Eller kanske skatteåterbäring? Använd extrapengarna för en låneinbetalning. Detta kan förstås kännas trist, men innebär förstås att du sparar pengar i det långa loppet. I vissa lägen kan det också vara värt att överväga om du har möjligheten att ta ett extra jobb, eller finns det kanske en chans att du kan höja lönen på ditt befintliga jobb?

7. Automatisera dina betalningar
Genom att automatisera dina betalningar kan du se till att du betalar dina lån i tid och undviker förseningsavgifter. Ställ in automatiska betalningar på dina lån, så att de betalas varje månad utan att du behöver tänka på det.

8. Undvik att ta nya lån
Ta inte nya lån för att betala av befintliga lån, om det inte gäller en refinansiering som du kunde läsa om ovan. Att ta nya lån ökar risken för att du ska fastna i en skuldfälla.

Om du inte klarar av det själv – ta hjälp
Om du har svårt att betala av dina lån, eller göra upp en plan för hur du ska betala dina skulder, kan du söka efter stöd och rådgivning. Det finns olika organisationer och myndigheter som kan hjälpa dig att hantera dina skulder och hitta en lämplig lösning. Bland annat ger de flesta kommuner i Sverige budget- och skuldrådgivning, helt kostnadsfritt. Den du får prata med har dessutom tystnadsplikt. Att söka stöd kan vara ett viktigt steg för att betala av dina lån snabbare och bli skuldfri.