Fem steg till en mycket billig flytt

Dubbelhyror, hyra av lastbil, anlita flyttfirma… Listan kan göras lång på saker som kostar under en flytt. Men måste det bli dyrt? Nej, planera och ta hjälp av vänner så hålls kostnaden nere.

Att flytta kan skapa stora extrakostnader i vardagen. Men allt handlar om hur man planerar flytten och hur mycket tid som läggs på prisjämförelser. Här presenteras fem tips på hur du får en mycket billigare flytt.

  1. Undvik flyttfirma – Eller jämför offerter

En av de största kostnaderna vid en flytt är den som uppstår om man anlitar en flyttfirma. Även om det nu går att få RUT-avdrag för arbetstiden så handlar det om ett par tusen kronor även för en mindre lägenhet. Genom att prata med kompisar och få hjälp av dem slipper man denna kostnad.

Däremot bör man inte vara dumsnål. Har du riktigt tunga möbler är det knappast uppskattat av vännerna om de ska slita ut sina ryggar… En sjukskrivning är riktigt dyrt. Kanske kan du anlita en flyttfirma för de tunga lyft som behöver genomföras och sedan flytta resten själv.

  1. Sälj och släng istället för att spara och bära

Börja rensa bland alla dina saker ett par månader innan flytten blir av. Kanske till och med redan när du bestämt dig för badrumsrenovering och att flytta även om du inte hittat något nytt boende. Finns det saker du inte behöver ha kvar kan de i lugn och ro läggas ut på Blocket eller köp-och-sälj sidor på Facebook.

Har du inte tid och ork att lägga ut det på nätet för försäljning? Lägg sakerna i flyttkartonger och ring en auktionsfirma. Dessa säljer ”det mesta” även om man inte kan förvänta sig så höga summor. Men det kan vara ett smidigt sätt att bli av med saker. Det som inte säljs kan automatiskt lämnas till second hand.

På detta sätt får du in pengar och slipper packa och bära dessa istället. Det blir därmed win and win.

  1. Använd magasin för att undvika dubbelhyra

Många utgår från att dubbelhyra ”är ett måste”. Man kan inte välja att flytta in en månad, eller ett par månader efter att man måste flytta ut. Men det finns en enkel lösning. Packa allt du har och genomför flytten – till ett magasin. Månadshyran för ett magasin är betydligt lägre än för ett boende. Kan du bo hos släktingar eller vänner under denna tid har du sparat betydliga summor. Magasin kan bland annat hyras av flyttfirma, städfirma och lagerföretag.

  1. Hyr inte släpet

Varför hyra släpvagn när du kan låna från någon kompis? Till största sannolikhet har någon vän i din omgivning en släpvagn eller kanske till och med en lastbil. Behöver du hyra lastbil så jämför priser – för här skiljer sig prisnivåerna mycket. Kom ihåg att betala med kreditkortet då många kreditkort har extra försäkringar vid hyra av bil eller släp. Kanske kan du undvika att teckna självriskförsäkringen som annars bör tecknas.

  1. Låna kartonger

Det är absolut enklast att flytta med flyttkartonger istället för andra kartonger som exempelvis banankartonger. Låna från vänner och spara på dig kartonger under flera månader innan flytten.